Pitnou vodu považujeme za samozřejmost

Víte, že se Česká republika může pochlubit tím, že máme vodu špičkové kvality, jednu z nejčistších v Evropě, potažmo na celé planetě? Není to ale žádná samozřejmost, navíc vodohospodáři čelí neuvěřitelným problémům!
šplouchání vody


V úpravnách pitné vody dochází k obrovským potížím


Ne, skutečně to není reklamní trik na podporu vodáren a kanalizací. Pitná voda v Česku patří ke světové špičce z několika důvodů. Tím prvním je fakt, že se o ni starají zodpovědní lidé, využívají nových technologií, nezůstávají v úpravě vody zkrátka pozadu. Tím druhým zásadním důvodem je minulost českého, potažmo československého vodárenství. V době socialismu byla v naší zemi vybudována doslova síť přehradních nádrží a úpraven vody pro městské aglomerace, dokonce o tom pojednává dokumentární seriál České televize.
přehrada lipno

V poslední době se však na scéně objevil velmi závažný problém, ředitel Ústavu pro hydrodynamiku Akademie věd zveřejnil alarmující údaje ohledně upravitelnosti surové vody. Jde totiž o to, že se na scéně objevují pesticidy a sinice. Jistě, že pro kvalitu pitné vody platí přesné směrnice, včetně limitů pro tyto škodliviny, vtip je v tom, že se z vody obtížně odstraňují.

Jedním z příkladů je vodní nádrž Švihov s úpravnou Želivka, která zásobuje vodou Prahu a blízké okolí. Přípustná hodnota pesticidů je 500 nanogramů na 1 litr a v přehradě je jich dokonce dvojnásobek, v roce 2014 byl naměřen rekordní stav 3000 nanogramů na litr metazachloru, jednoho z nejtoxičtějších pesticidů.
kapka vody


Proč jsou problémem sinice


Největší výskyt pesticidů je zaznamenán paradoxně v době, kdy vrcholí sezona sinic. Jejich metabolismus vyplavuje do vody toxiny, které brání účelnému odstraňování pesticidů. Pesticidy se totiž zachytávají ve filtrech s aktivním uhlím a metabolity sinic filtry ucpávají. Navíc se odhaduje, že sinic bude v budoucnu přibývat vlivem činnosti člověka – především průmyslu a zemědělské velkovýroby.

Sinice produkují tzv. Algal Organic Mater, látky zvané AOL. Jsou pochopitelně jedovaté a navíc blokováním srážecího procesu při jejich odstraňování proniknou až přes filtrační patrony, někdy se dostanou až do závěrečné fáze úpravy vody, kdy se obohacuje chlórem, a tehdy vlivem AOL vzniká ve vodě velmi nebezpečný chloroform.

Pitnou vodu považujeme za samozřejmost
Ohodnoťte příspěvek